And now, something completely different

Jag har ju skrivit nån gång att jag har ett stort fotointresse sedan barnsben. Mest har jag fotat djur och natur med långt tele eller macro men även mycket annat naturligtvis. De senaste åren har fotandet legat i träda men ibland tar jag fram kameran och tar några bilder.

Jag saknar dock det analoga fotografiet. Digitalt med dess åtkomlighet och möjligheter i all ära, men känslan av att ladda och dra fram film, hantera negativ, framkalla och kopiera själv är väldigt speciell. Säkert mycket av nostalgiska skäl, jag kan bli alldeles rörd när jag ser bilder på gamla filmrulle- och fotopapperskartonger.

Jag kan känna känslan av att köpa och ladda en ny rulle Plus-X, eller Tri-X om jag hade fått lite extra pengar av pappa, när jag var i 13-årsåldern. Kodachrome var inte att tänka på utan jag fick nöja mig med Ektachrome när det skulle fotas färgdia. Film var dyrt även då, så det var med andakt jag hanterade rullarna.

Jag har ett flertal analoga kameror kvar, jag samlar lite förstår ni. Främst på Nikon men även äldre kameror från 1930-talet och framåt. Två av dom använder jag ibland. En bälgkamera och en tvåögd spegelreflex, båda från mitten på 50-talet. Väldigt speciell känsla.

Därför blir det ofta att jag redigerar bilder till svartvitt med lite korn i för att få lite gammaldags känsla. Idag finns det dock svartvit film med så fint korn att det nästan ser digitalt ut.

I går var en sån kväll när jag bara var tvungen att hantera kameran igen. Resultaten ser ni nedan.
Vad har ni för intressen utöver cyklingen?

6 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge