Att springa är att leva

IMG_7329
Foto: Helena Enqvist

Rubriken kan ju tyckas lite märklig för att komma från en cyklist men faktum är att löpningen ger så mycket som egentligen inte handlar om löpning. Det handlar om intryck som man inte kan ta till sig på samma sätt när man tränar på cykel. Då ligger fokus mer på att hålla koll på trafikmiljön, stenar och rötter, andra cyklister och bilar. Att under dom förhållandena även kunna ta in miljöerna man susar igenom är betydligt svårare och fragmentariskt.

IMG_4822

Löpning ger dig möjlighet att stanna upp i vardagen och ta in det där som finns där ute men man aldrig riktigt hinner med att njuta av. Det där som ger energi att orka med. Naturen, frisk luft och frihet i öppna vidder. Det blir lite av samma vardagsflykt som t ex en skogspromenad eller fjällvandring, med skillnaden att man hinner längre på samma tid och kanske får uppleva mer.

IMG_5701
Foto: Helena Enqvist

För mig betyder ordet löpning ”Att i lagom tempo jogga fram på stig eller obanad terräng i skogs- eller fjällmiljö.” För någon annan betyder det något helt annat. Det spelar ingen roll vilken ordalydelse man väljer för upplevelsen är densamma, det är bara miljön som skiljer.

Inspirationen till det här inlägget kommer från Sara Borg som ställde frågan ”Löpningen – vad ger den dig?
Så, vad ger löpningen dig?
Mig ger den upplevelser, njutning och välbefinnande.

IMG_6089

Snart är vintern här och med den kommer snön som gör det svårt att genomföra löpningen på det sätt jag helst vill. Å andra sidan får jag ta fram skidorna igen, det ger mig samma upplevelse och energi.

För vet ni, det heter ju faktiskt skidlöpare.

 

 

6 reaktioner till “Att springa är att leva”

  1. Intressant läsning och reflektioner. Eftersom jag kommer från löpningen i grunden men numera får anse mig vara cyklist eftersom jag aldrig mer kommer kunna vara löpare mer än sporadiskt och på cx-lopp. Jag har ofta tänkt på det när jag tränat cykel att jag kunnat ta in mycket mer av naturen, årstidernas skiftningar från en cykelsadel än jag nå´nsin gjorde under mina alla år som löpare… Man kan ju undra om det är kopplat till att byta träningsform att man börjar se sin omgivning annorlunda? Kul dock att du uppskattar löpningen och det den ger. Löpning är ju genialiskt som träningsform i all sin enkelhet. Kör hårt och njut!

    1. Du har nog en poäng där. Jag tror det sitter lite i att cykelträningen blir så fokuserad på just ”träning” medan löpningen får fokus på upplevelsen pga den lägre intensiteten.

  2. Bra skrivet och fina bilder. Jag blir väldigt löpsugen 🙂 Måste ut i helgen, även om det bara blir i nån tråkig skog hemmavid!

  3. Löpningen kan ge så mycket! Allt ifrån lugn fjälljogg till tuffa millopp. Njutning och smärta. Meditation och prestationskrav. För mig är löpning både och. Det är härligt att glida fram över fjäll, stock och sten, samtala med en vän, titta och ta in allt man ser. Men det är också kul och pirrigt att utmana sig själv i intervaller, snabbdistanspass eller någon lokal tävling. Att hela tiden försöka bli lite snabbare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *