Grenserittet 2015

Jag är ju som ni vet sen tidigare ingen stjärna på racereports men nån slags sammanfattning av helgen ska ni få iaf.

Vi var tio stycken som genom Bittes försorg blivit inbjudna till Grenserittet, ett norskt lopp från Strömstad till Halden i Norge. Därav namnet ”Grenserittet” då.
På fredagen när vi kom ner samlades vi allihop för att käka och prata lite inför loppet. En del av hade aldrig träffats tidigare och en del var bekanta sen tidigare.
Alla hade höga förväntningar, vädret skulle bli bra och banan var enligt sportchefen Micke riktigt bra. Efter en mycket trevlig kväll bar det hem för sista cykelpysslet och laddning inför loppet.

IMG_5397.JPG
Taggad Helena innan start

På morgonen rullade vi ner dom dryga 6 km till starten. Skickade iväg en väska med ombyte och ledade rätt på startfållan. Jag ska säga direkt att allting kring loppet vad gällde logistik med ombytesväskor, busstransporter och skyltning var bland det bästa jag varit med om. Inga tveksamheter och alla funtionärer verkade ha bra koll på allt. Även flaggvakterna kring banan var ovanligt engagerade och alerta. Plus i kanten för det!

Från startfållan leddes vi i promenadtakt ner till starten i Strömstad Centrum. Ytterligare lite väntan där innan en 2 km lugn masterstart till ”km 0” där tiden började tas. Ett intressant upplägg som faktiskt tog bort en del av starthetsen som brukar kunna bli. När fältet släpptes iväg försökte jag lägga mig långt fram i klungan för att kunna gå med och göra en bra tid för att ev seeda upp mig nåt startled till Cykelvasan. Tyvärr blev det inget av med det.

Bara 1 km efter att fältet släppt iväg så är det någon som tvärnitar, förmodligen för att väja för en vattenflaska på vägen. Det får direkt återverkningar ner i fältet och en norsk man alldeles framför mig går i backen. Jag hinner se att han slår i hårt och ligger kvar, jag stannar och hjälper honom ner från vägen. Troligen bröt han nyckelbenet. Jag ringer på hjälp och stannar med honom till ambulansen kommer. Jag har då tappat 17 minuter och bryr mig helt inte inte om att köra nåt hårt. Jag jagar bara ikapp svansen på en av startgrupperna som passerat och väntar sen in snabbare grupper att åka med.

sportograf-67393524_liten
Cykla, cykla!

Eftersom chansen till en bra tid är helt borta kan jag åka i ett relativt behagligt tempo och bara njuta och ha kul. Det är mycket publik ute och hejar så jag spexar och har kul med dom. Ibland kör jag på lite hårdare och ibland tar jag det lugnt. Jag har bra tryck i benen uppför dom ganska många backarna och vid krönet på den längsta har jag ett galet tryck och nästan flyger förbi en klunga på runt 10 man och hör publiken säga saker som ”…oj DET var fort det…”. Roligt! Jag bugar och bockar och ger publiken uppmärksamhet och får applåder och glada rop tillbaka. Jag har bara SÅ kul!

sportograf-67423402_liten
I mål!

 

Jag fortsätter så hela vägen till mål, jag får ont i ryggen och får lite massage av Röda Korset på ett ställe och sen börjar jag få kramp i benen i vanlig ordning. Jag trampar på lätta växlar för att spara benen till den sista omtalade backen upp till målet vid Fredrikstens fästning. Den backen visar sig vara betydligt kortare och lättare än sitt rykte så inga problem där. Helena har gått i mål på en bra tid och står och hejar när jag kommer.

IMG_5392.JPG
Härlig stämning efter målgång

Efteråt blir vi sittande i gräset, nöjda med dagen. Det har varit ett väldigt fint lopp, visserligen mycket grusväg och lite stig men det är fint och arrangörerna har gjort mycket utefter banan för att få till en känsla av att det är ”mer mountainbike” än det egentligen är. Vi äter nån slags pannpiffar med potatismos och lingon, riktigt gott, och kollar på prisutdelningen medan vi väntar in resten av gänget som startat i senare startgrupper. Helena och jag fick tidig startgrupp tack vare seedning från Lida Loop. Jag åkte in på tiden 3:38 men kommer att få tiden korrigerad eftersom jag hjälpte till vid olyckan. En väldig fin gest av arrangörerna!

IMG_5396.JPG
Nöjda och skönt trötta

 

Sammanfattningsvis så är Grenserittet ett lopp jag verkligen rekommenderar. Fin bana, mycket bra arrangerat och fantastisk stämning, både runt banan och start-/målområde. Jag tror helt säkert att jag återkommer. Konstigt nog så är det väldigt lite svenskar i loppet, jag hoppas fler upptäcker det och åker dit!

Fredrikstens fästning

Här är bilder från helgen som jag vill visa men inte kan få in i texten.

Inne i fästningen
IMG_5394.JPG
Hamnen i Strömstad

 

4 reaktioner till “Grenserittet 2015”

    1. Det tycker jag du ska. Det var galet fint! Man kan ju tänka sig hur det skulle vara att ligga där alldeles själv med trasigt nyckelben och kanske inte komma åt sin telefon, om man ens har den med sig. Skulle aldrig bara åka förbi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *