Inte så otränad ändå…

…bara lite medelålders småfet. Men skit i det just nu.

Var iväg på Vintersportcentrum i eftermiddags och gjorde Maxpuls och laktattest.
Sjukt jobbigt, mest mentalt tror jag. Jag blev upplyst om att man skulle avbryta testet om mina värden började dala, men så länge dom steg skulle man peppa mig så mycket det gick.

Funkade ju fint det. Ända tills jag hör testledaren säga ”tio sekunder till nästa nivå, håll den i 15 sekunder till så räknas den också”. Där räckte inte pannbenet längre utan hjärnan tog över och bestämde att jag var trött, jag kände hur benen gick saktare och saktare och inte ett skit kunde jag göra åt det heller.
Jag var slut.
Färdig.
Jag nådde inte min maxpuls, det vet jag eftersom jag gjort betydligt högre värden på träning, men samtidigt så är det svårt att få ut max, det är nåt man måste träna upp. Främst mentalt tror jag.

Hade han inte sagt nåt om dom där 15 sekunderna kunde jag nog ha gjort 30 sekunder till och möjligen fått upp pulsen lite till. I efterhand när jag sitter med provsvaret i handen så vet jag att jag nådde min maximala syreupptagningsförmåga och jag vet mina trösklar så maxpulsen känns inte så jätteviktig.

Den största insikten från testet är att jag får mjölksyra tidigt, och sen stiger den stadigt, istället för att börja lågt och ligga lågt länge för att sedan stiga brant när det blir riktigt tungt.
Det är effekten av mellanmjölksträningen.
Det ska bli ändring på det nu.

Nu blir det till att lägga upp träningen med hjälp av den nyvunna kunskapen, mera intervaller på högre intensitet och mer lågintensiv träning som ska vara lågintensiv och inget annat. Mindre ”mellanmjölk” helt enkelt. Även om den också har sin plats i träningsprogrammet.

Siffrorna:

  • Längd/vikt – 180 cm/86,4 kg
  • Pmax – 400 W
  • Pmax/kg – 4,63
  • FTP – 235 W
  • HRmax – 169 slag/min
  • VO2max – 4,86 l/min
  • Testvärde – 56,3
  • VE – 194
  • VvO2Max – 366 W 

Jag tycker nog inte att dom sifforna tyder på att jag är så otränad ändå.
Det blir återbesök fram mot hösten, då ska jag vara betydligt lättare också.

Kämpa!  
I början på testet, låga värden än så länge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *