Konditionstest på gång!

Eftersom Mittuniveritet här i Östersund har ett av landets ledande forskningslaboratorier för idrottsforskning, Nationellt Vintersportcentrum, NVC, så vore det ju dumt nu när jag ska börja tävla att inte utnyttja det.

Sagt och gjort. Om ett par veckor så ska jag dit för Laktattröskeltest och Maximal VO2-test.
NU äntligen kan jag börja träna på riktigt utifrån uppmätta värden istället för att gissa.

Jag får veta

  • min maximala syreupptagningsförmåga, VO2Max
  • mina mjölksyretrösklar (laktatnivåer)
  • var exakt mina träningszoner ligger.

Det här kommer nog att ge träningen ett rejält lyft, att få möjligheten att kunna planera träningen på ett riktigt sätt och inte bara gå på känsla(vilket iofs inte är att förakta) och kunna använda pulsklockan som ett verktyg på det sätt det är tänkt.

Det som jag tror kommer att ge mest träningseffekt är att få pulszonerna uppmätta.
Att veta att jag verkligen tränar t.ex. lågintensivt när jag ska det, och inget annat.

För att riktigt utnyttja värdet på syreupptagningsförmågan skulle jag väl kanske ha gjort testet i höstas inför vinterträningen för att kunna göra om testet nu och se hur jag utvecklats och därigenom få ett kvitto på om träningen funkat som planerat, men nu blir det ju mer ett värde på hur tränad jag är just nu.

Hursomhelst; en massa nya siffror och värden in i träningsprogrammet för utvärdering och optimering av träningen.

Det här kommer att riktigt skoj!

2 reaktioner till “Konditionstest på gång!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *