Man behöver inte gå så långt

Det är lätt att fastna i tron att man måste åka iväg långt, bära med sig massor av tung utrustning och leva i misär i flera veckor för att få fina djur- eller fågelbilder. Ibland är det naturligtvis så, men ofta så räcker det med att gå ut på sin egen tomt. Det finns mer att fotografera än man först kan tro.

VI har en stuga i jämtlandsfjällen som vi tillbringar mycket tid året om. Tomten är naturtomt med blandskog, blåbär- och lingonris. Är det inte allt för kallt så dricker vi gärna vårt morgonkaffe på trappen.Utöver att det är fint att få frisk luft i ansiktet så har vi en del småfåglar och ekorrar som rör sig runt på tomten som vant sig vid att vi finns där.

Talgoxe
Talgoxe
Bergfink
Bergfink

Eftersom vi är där så ofta och jag tillbringar i stort sett hela vintrarna där så har vi en permanent fågelmatning som drar till sig en hel del olika fåglar. Talgoxe, Nötväcka, Blåmes och En- och Talltita är dom vanligaste gästerna. På senare tid har vi även haft Bofink, Bergfink och olika Lärkor på besök. Till vintern hoppas jag på att få att se lite Domherrar också.

Det är ingen avancerad matning vi har. En fröautomat och en eller ett par talgbollar. Nötväckorna är kräsna och tömmer automaten snabbt på jakt efter favoritfröna. Det dom inte vill ha slänger dom ut på marken. Det gör inget alls för t ex Bofinken gillar inte att sitta på automaten utan tar det som ligger nedanför på marken. Nötväckorna verkar dessutom vara dom som bestämmer och är rätt burdusa.

Nötväcka
Nötväcka
Svartvit Flugsnappare
Svartvit Flugsnappare

Utöver matningen har vi även ett par holkar utplacerade. Oftast så har vi Svartvit Flugsnappare i dom, men nåt år har Talgoxen tagit nån av dom i besittning. Att följa flugsnapparna i deras häckning har gett tillfälle att kunna ta många fina bilder och har även gett insyn i hur kämpigt dom har det med att föda upp sina ungar.

Sen har vi ju våra ekorrar. Just nu har vi två ungar som rör sig runt och upptäcker världen. Dom leker och far runt bland grenarna, och märkligt nog så verkar dom och fåglarna ändå komma rätt så bra överens. Ibland ledsnar fåglarna och drar iväg en stund men oftast så hänger dom kvar. 

Ekorre
Ekorre

Ett mindre problem med ekorrarna är att dom gärna äter upp fåglarnas talgbollar.Dom är uppfinningsrika och jag har försökt att hänga talgbollarna på olika sätt men ekorrarna lyckas alltid komma åt dom. Nu har vi därför satt upp en egen ekorrmatning till dom. Nu får vi se om dom förhoppningsvis föredrar den istället.

Exakt hur vi ska dom att fatta att dom ska hämta käket där istället är väl lite oklart men med vi får väl plocka bort talgbollarna så länge tills dom hittat sin egen mat.

Jag provade att lägga ut lite nötter i närheten av den men det slutade bara med att nötväckan åt upp dom…

 

Hursomhelst, man behöver inte ge sig ut på långa strapatser för att fånga fina bilder. Ibland räcker det med att öppna dörren och gå ut och sätta sig på bron med en kopp kaffe i ena handen och kameran nära till hands.

Lycka till i jakten på BILDEN!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *