Önskekalender – Välja dubbdäck

Att cykla på vintern är väldigt speciellt. Inte för att det är kallt utan för att det är en häftig upplevelse, men att välja däck för sin vintercykling kan vara nog så knepigt och förvirrande, det finns ju en uppsjö av dubbade däck därute. Helena undrade och jag svarar:

Den första frågan du bör ställa dig är: Var och med vad ska jag cykla? Har du en ”vanlig” cykel och ”bara” ska cykla några km till jobbet på fina plogade vägar behöver du kanske bara nåt enklare med sajpningar och inte så många dubb.

Ska du cykla fort på MTB på dåligt plogade och kanske isiga vägar och kanske ge dig ut i skogen även fast snön ligger dm-djup så ställs helt andra krav på däcken. Då krävs grova mönster och många dubb.

När du bestämt dig för vilken kategori du tillhör är det dags, som vanligt vid inköp, att bestämma vad det får kosta. Dubbdäck kostar från några hundralappar (enklare touringdäck) till en bra bit över tusenlappen (värsting MTB-däck) styck.

Det finns många olika tillverkare som erbjuder en flora av olika dubb- och vinterdäck så att surfa runt på internet och läsa tester är helt klart att rekommendera. Ett annat sätt är att höra med andra cyklister, där finns mycket erfarenhet att lära av. Kolla med den lokala klubben eller kanske ett forum. Här i stan finns t ex  Happyride Östersund  med närmare 300 medlemmar som du hittar här på Facebook.

Jag kan rekommendera ett däck till vardera kategori ovan.

conti_nordic_spike
Continental Nordic Spike 240

För den enklare pendlingen så har jag en cykelcross utrustade med Continental Nordic Spike 240 med 38 mm bredd. Ett ganska grovmönstrat däck med rejält med dubb, 240 stycken som namnet antyder. Kostar runt 500 kr beroende på var man handlar. Ett riktigt bra däck som jag körde hela förra vintern på allt från glansis och spåriga vägar till fint vinterväglag. Inga problem eller vurpor. Dock kan det kännas lite nervöst på torr asfalt.

_detail_ice_spiker_pro
Schwalbe Ice Spiker Pro Evo

För den tuffare körningen på MTB så har jag Schwalbe Ice Spiker Pro Evo. Ett helt galet grovmönstrat däck med 402(!) dubb. Biter fast i allt jag provat att åka på hittills. Kostar runt 900 – 1200 kr (!) styck men går att hitta för under 600 om man letar lite.

maraton_winter
Schwalbe Marathon Winter

Som bonus för pendlarbehov så kan jag tipsa om Schwalbe Marathon Winter som Henrik kört på i några år. Han har det smalare 30 mm och är himla nöjd. Det går att få plats med även på en racercykel med om man har tur. Även här pratar vi pris runt 500 kr.

Hoppas ni fått lite kött på benen inför ett ev däckköp och cykla försiktigt i vinter!

calvins-dad-snow-biking

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *