Projekt tysta röster: #1 – Fjällvallen

Jag påbörjade ett fotoprojekt i våras; ”Tysta röster från det förflutna”.
Det kan vara ett övergivet hus eller en stuga, ett verktyg som står lutat mot ett träd nånstans i skogen, det spelar ingen roll utan det viktiga är att man får en känsla av historiens vingslag. Att finns en historia och en berättelse där nånstans. Att man blir nyfiken och vill höra den.

Det som gav idén var när jag hittade raststugan ”Fjällvallen” för någonstans 5-10 år sedan, jag minns inte exakt. En yxa, som inte längre finns kvar dock, stod uppställd utanför dörren till stugan och det var uppenbart att någon ställt den där för att hämta den vid ett senare tillfälle som aldrig kom. Varför blev det så? Vad hände som gjorde att dom inte kom tillbaka?

Den gången kunde man även gå in i stugan, en mindre glödbrand vid en av sovhytterna hade gjort ett hål i bakväggen där man kunde komma in. Allt fanns kvar därinne, porslin och prydnadssaker, möbler och tavlor, helt orört. Den nyaste tidningen som låg som tändmaterial i vedtraven var från tidigt 80-tal. Av stugans fina invändiga skick att döma var det uppenbart att stugan var stängd och lämnad åt sitt öde långt innan branden. Jag såg mig om och tog några bilder, sedan lämnade jag det naturligtvis som det var när jag kom.

Numera är stugan helt tömd, jag skulle tro att det är markägaren som själv gjort det då inget är vandaliserat. Man ska definitivt inte gå in i den heller då taket har börjat att rasa in.

På väggen bredvid dörren sitter den bleknade skylten ”Fjällvallen” kvar men frågorna kvarstår dock; vad hände och varför?

Bildfakta
"Rastugan Fjällvallen"
Kamera: Zeiss Ikon Nettar 518/16
Film: Ilford HP5+

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *