Racet som blev ett totalt fiasko

Jag hade anmält mig till mitt första race på Zwift, var laddad och hade förberett mig som om det vore tävling IRL (nåja, nästan iaf). Jag satt på cykeln i god tid, loggade in och hamnade  i startfållan ca 10 minuter före start för att hinna värma upp. Jag hade nämligen läst mig till att starterna är hemska, folk varvar upp sin trainer till 300-400w innan start med resultatet att man skjuts iväg som ur en kanon och sen är det fullt ös. Detta gäller alla klasser, inte bara den snabbaste ”A” utan alla andra och då även ”B” som jag landat i. Vilken grupp man kör bestäms av ditt FTP, dvs den uppskattade maximala effekt du kan hålla över en timmes tid. Jag tror att jag hade en alldeles ovanligt bra dag när jag höjde mitt FTP och klev upp från C till B…nåja.

Jag blev ok uppvärmd och när det var 5 sekunder kvar växlade jag upp och hade drygt 400w när fältet släpptes. Tjena. Efter ett par sekunder stod jag upp på cykeln och matade över 700w bara för att hålla rulle på första gruppen. När armar och händer började göra ont och det kändes som jag skulle få en hjärtinfarkt slog jag av och föll som en sten genom fältet. Övervägde allvarligt att ge upp men Helena peppade mig att köra vidare. När jag fått vila några minuter på ”endast” 400 w började smärtan kännas hanterbar och jag beslutade mig att fortsätta.

Det gick utav bara helvete genom det virtuella London. Jag hade svårt att hålla jämnt tempo då farten i gruppen (och hela gruppen) böljade fram och åter. Jag pendlade mellan 29’e och 50’e plats, dvs fronten eller slutet av gruppen. Med 10 km kvar trodde jag att benen skulle brinna upp, Helena hade parkerat sig i soffan och kollade på racet på sin telefon, jodå, man kan göra det också, det är faktiskt jäkligt spännande, en del större race har även kommentatorer och experter, och peppade och hejade som vore det på riktigt. Iofs är det ju på riktigt, det är ju bara att man sitter hemma på ”sin egen kammare” och kör istället.

Med 5 km kvar har jag fått snits på hur jag ska hålla jämnare fart och börjar positionera mig för spurten för då blir det till att bita i och tugga styrlinda, det är ett som är säkert. Det är då…helt plötsligt kommer det upp en ruta på skärmen som undrar om jag vill spara och avsluta eller bara avbryta??? Faaaaaan! Jag trampar på för att inte tappa även om jag inte ser nåt på skärmen, min sega hjärna som i det här skedet inte klarar av nåt annat än att få ner blod i benen säger åt mig att trycka på avbryt, varvid hela programmet stängs…

Ridå. Tomt. Arg. Kastar handduk och svär. Helena liksom försvinner ner i soffan.

När jag lugnat mig inser jag att jag svettats på telefonen på styret som används som fjärrkontroll till ”spelet”, telefonen kände av detta som ett knapptryck och just där var stoppknappen. Hade jag varit lite piggare i huvudet hade jag kanske sett att det fanns en möjlighet att återgå till racet utöver spara eller avbryta men nu blev det som det blev. Jag hoppade upp på cykeln igen och hängde på en timmes gruppcykling för att trampa ut benen och frustrationen. Att det sen var den sämst ihophållna gruppcyklingen nånsin som gav mer mjölksyra än nedvarvning är en annan historia.

 

10 reaktioner till “Racet som blev ett totalt fiasko”

  1. Nä fy faen. Påminner mig om att ha en bra hållare till mobilen när cyklar trainer..
    Du verkar stark. Ska leta upp dig i B-klassen snart, då jag hoppas på att det är där jag också platsar!

  2. jag lovar att inte slänga handdukar om det händer mig. Oavsett var det en nervkittlande stund i soffan. Du var galet stark och jag inser att ska jag inte komma sist i grupp B får jag fasiken trampa på. Vi kanske skulle ha två trainerns och tävla i samma lopp..fast hur går det med husfriden då?

  3. Alltså, här sugs man in i en racerapport från något som skett digitalt – vilken grej ändå. Det verkar superkul med Zwift, jag är så avis på att jag inte har det. Surt att det sket sig, men gött ändå att det bara var lite svett som ställde till det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *