Snälla tomten

Ett av mina andra intressen utöver cykling och träning, det intresse som jag haft längst och tyvärr inte hinner med som jag skulle vilja längre, är fotografering och kameror.
Jag har en liten samling kameror, tyska och ryska, från 50-talet bl.a. men största platsen tar mina Nikon-kameror, jag har kvar min första, som jag fick i present när jag fyllde 13, en Nikon EM. Jag fick den tillsammans med ett E-Serie 50mm och ett E-Serie 135mm. Innan den så hade jag en begagnad Praktica LTL med ett Pentacon 50mm, och innan den så var det min Kodak Instamatic 77x som jag bar med mig överallt. Intresset låg vilande ett tag i slutet på 80-talet fram till jag köpte min Minolta Dynax 7000i, ett paket med 35-70AF och 70-200AF. Intresset svalnade återigen runt millenieskiftet tills jag köpte en Nikon D50 som blev min första digitala systemkamera. Här tog intresset fart ordentligt och jag blev medlem på Fotosidan. Jag skaffade fler objektiv, uppgraderade till en Nikon D200 med exklusivare objektiv och andra tillbehör.

Här nånstans infann sig en viss teknikfientlighet och suget efter att fotografera manuellt med film växte sig allt starkare. Jag köpte en begagnad Nikon F100 och började skjuta film igen. Nostalgitrippen var total och jag investerade i en gammal Nikon F3P, jag köpte på mig en komplett samling E-Serie objektiv, andra tillbehör i E-Serien och även dom gamla 50-talarna. Intresset fortsattte och jag bytte ut D200’an mot en Nikon D700 när den kom. Jag hade saknat det ”riktiga” 24×36-formatet och hade svårt att komma överens med det mindre DX-formatet.

Fortfarande har jag en hel del film i frysen, jag tog ett par bilder med min ryska Moskva-2 från 1953 häromveckan, en mellanformats bälgkamera som ger negativ i storleken 6x9cm. Jag måste bara beställa nya vätskor så jag kan framkalla filmen snart. En annan av gamlingarna jag gärna använder är en Zeiss Ikon Ikoflex 1b, en mellanformatare som ger fyrkantiga 6×6 negativ.

Jag har kvar alla kameror utom Praktican, D50’n och D200’n. En nätt liten samling som nu tyvärr mest häckar i garderoben i brist på tid. Jag letar fortfarande efter kamerahus på Tradera att komplettera samlingen med. Nikon FM2, FA och nån av S-kamerorna står högt på listan.

Så, vad har tomten med här att göra? Jo, Nikon har presenterat en ny modell:
Nikon Df. En modern digitalkamera i retro-design. Den når inte hela vägen fram i mitt nostalgihjärta men fullt tillräckligt långt. Så snälla tomten, ge mig en. Ok?

Bilder lånade från Fotosidan.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *