Träningsfunderingar


Det är samma sak varje höst. Man avslutar säsongen och börjar fundera på nästa
– vad ska jag göra nästa år?
– hur ska jag träna för det?

Man börjar göra nån ambitiös plan med en grov skiss som sen kondenseras till ett detaljerat veckoschema som sen aldrig följs för att det inte funkar i praktiken när livspusslet läggs, och förmodligen gör det ingenting eftersom upplägget inte är särskilt vetenskapligt grundat ändå. Så brukar det vara för mig. Men inte i år! För i år gör jag inget sånt schema. Jag vet inte hur nästa sommar kommer att se ut, mer än att jag vill ut och tävla lite mer igen och så blir alldeles säkert nåt fjällmaraton eller två för det var kul! Däremot så vet jag hur vintern kommer att se ut så därför blir höstträningen därefter. Jag byter ju sport efter årstid till skillnad mot så många andra som ”bara” kör t ex mountainbike. Jag har alltså ingen off-season där jag bygger upp inför kommande säsong utan min ”cykel-off-season” är ju skidsäsong. Den här vintern ska jag köra Nattvasan tillsammans med Helena, jag ska köra Nordenskiöldsloppet och kanske nåt mer i början på vintern om snön kommer tidigt så jag kommer igång med snöträningen.

Nån planering bör jag ju ha ändå och efter mycket funderande har kommit fram till att nån detaljplan vill jag inte ha utan jag har gjort en ”ram” som ska hållas och sen fyllas ut med annat efter lust och humör. Träning ska vara glädjefyllt med längtan efter nästa pass, inte ångestfyllt med bävan för nästa pass. Ramen består av fem pass per vecka:

  • 1 cykelpass
  • 1 löppass
  • 1 skidpass
  • 2 bålstyrkepass
  • 3 pass rörlighetsträning

Skidpasset blir ju inte förrän snön kommer om jag inte tar ut rullskidorna (tveksamt) så då kanske det blir cykel eller löpning i stället. Eller nåt helt annat. Jag kommer inte heller att bestämma långt i förväg om det blir intervaller eller distans et c. Det får, återigen, dagsform och humör avgöra. Jag tror det här passar mig ganska bra, jag gillar att ta saker som dom kommer även om lite planering alltid behövs.

Skidor på vemdalsskalet
Snart nu… Foto: Helena

 

 

5 reaktioner till “Träningsfunderingar”

  1. Spännande! Blir nog fjällopp för mig också, men velar mellan halvmara och mara. Funderar på om jag verkligen fixar en hel mara…

    Och så önskar jag att vi bodde längre norrut, så jag kunde åka längdskidor regelbundet.
    De få gånger man har snö blir det inte av, för att jag inte ”orkar” investera i ett par längdskidor för de få gångerna. Och rullskidor, alltså njae..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *