Vinterlöpning – en skofråga

Nu är ju inte jag nåt proffs, men Katja undrade vad hon skulle ha för skor på vintern för att inte bryta båda benen av sig så jag försöker ge nån slags svar. 

Svaret är inte helt rättframt men ändå skapligt enkelt. Vill man behålla båda benen ska man ha skor med dubb. Om man  tänker springa mycket på is d v s. Är det snö utan isfläckar funkar en sko med grov sula, typ trailsko som även funkar på grus. Ett exempel är Salomon SpeedCross.  

Salomon Speedcross 3
 

En skotyp att undvika är rena terrängskor som är gjorda för oledad och/eller stenig terräng. Dom är för tunna och har för hård sula för slät- och snölöpning. Exempel är Inov-8 TrailRoc. 

Skor med dubb finns från de flesta tillverkare, jag använder några år gamla IceBug Pytho 2 som har ett helt makalöst grepp på blankis. Grejen med dubb är att dom bara funkar på just is. Är det ett litet snölager på snön når inte dubben ner och det blir lika halt som utan.  

IceBug Pytho 2 med tappad dubb
 

Kylan då? Behöver skon vara fodrad? Nej, det behöver den inte. Använd ullstrumpor så är det inga problem. 

Det var väl kanske inte det mest uttömmande svar man kan tänka sig kanske men en liten vägledning kanske. Som vanligt gäller att knalla iväg till sin lokala skonasare och provspringa, spikskor finns som sagt från de flesta större tillverkare så nån borde passa. Nuförtiden är dubbade skor dessutom inte tunga och klumpiga. 

Så. Gå och köp. Ut och spring!

En reaktion till “Vinterlöpning – en skofråga”

  1. Tack! Verkar inte vara helt enkelt detta. Men dubb och yllesockor is the way to go. Jag tror det är just isen jag är orolig för så ska leta efter ett par dubbisar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *